Dynamic Logistics faciliteert Britse bedrijven na Brexit

15 Jun 2021

Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie is sinds 31 december 2020 een feit. Nu de Britse export dreigt in te storten, zijn honderden Britse bedrijven haastig op zoek naar locaties om zich te vestigen in bijvoorbeeld Nederland. Zo hopen e-commerce bedrijven en leveranciers van de traditionele detailhandel een goede toegang tot de 466 miljoen Europese consumenten te houden. Dynamic Logistics blijkt ook nu van grote meerwaarde te zijn. Niet alleen in het logistieke proces, maar ook bij het verkrijgen van alle benodigde vergunningen. En dat deze samenwerking veel voordelen oplevert, dat blijkt! Hoe dat zit? Je leest het hier!

Waar premier Johnson een tariefvrije handelsdeal na de Brexit beloofde, die vrije en eenvoudige toegang tot de Europese markt zou toestaan, worden bedrijven na 1 januari in werkelijkheid geconfronteerd met allerlei kosten voor de uitvoer van goederen naar landen in de Europese Unie (EU). Export naar de EU gaat gepaard met verhoogde verzendkosten, douanerechten en mogelijke vertragingen in de havens.

Nederland in trek

Veel Britse bedrijven zien dan ook geen andere keus dan te investeren in distributienetwerken binnen de EU. De Nederlandse logistieke sector plukt daar de vruchten van. Logistieke dienstverleners in Nederland worden dan ook overspoeld met aanvragen van Britse bedrijven die een distributieruimte willen huren. Met een eigen warehouse en een BTW-nummer kunnen Britse bedrijven hun goederen rechtstreeks in de EU importeren.

Nederland blijkt vooralsnog erg in trek wegens de uitstekende infrastructuur, zoals de Rotterdamse haven en de luchthaven Schiphol, en de goede verbindingen met het Europese achterland. Hierdoor blijft Nederland bij uitstek geschikt voor Europese distributiefaciliteiten.

Kennis en expertise

Inmiddels hebben ook een aantal Britse bedrijven hun weg weten te vinden naar Dynamic Logistics in ’s Heerenberg. De afzet van de bedrijven is voornamelijk in de EU. De combinatie van onze kennis en ervaring op logistiek gebied alsmede de ligging tegen Duitsland heeft ze doen besluiten om het grootste gedeelte van hun warehouse activiteiten te verplaatsen. Door de kennis die Dynamic Logistics heeft opgebouwd met grote retailketens in Europa is Dynamic in staat om snel het operationele proces van value added activiteiten (bijvoorbeeld labelen van producten en samenstellen van assortiment dozen) én het leveren aan regionale en landelijke warehouses soepel en snel over te nemen. Om de klanten uit de UK nog meer van dienst te kunnen zijn, zit Dynamic Logistics in een traject tot het verkrijgen van een vergunning om goederen te mogen opslaan in een douane-depot.

Invoerrechten en BTW

In een douane-entrepot worden niet-Uniegoederen opgeslagen onder schorsing van invoerrechten en BTW. Als goederen worden opgeslagen in een douane-entrepot, wordt de betaling van invoerrechten en BTW dus geschorst. Dit is een groot voordeel voor ondernemingen.

Als de niet-Uniegoederen de Unie verlaten, hoeft een onderneming helemaal geen invoerrechten en BTW te betalen. Een UK onderneming die bijvoorbeeld vanuit China importeert en dit in de EU laat binnenkomen omdat bijvoorbeeld 90% afzet is in de EU en 10% voor de UK is, hoeft dan over die 10% die naar de UK gaat geen invoerrechten te betalen als deze goederen in een douane-depot staan en vanuit hier worden door geleverd aan de UK.

Als de goederen achterblijven in de EU, hoeven de invoerrechten en BTW pas te worden betaald op het moment dat de goederen in het vrije verkeer van de Unie worden gebracht. Naast het voordeel van schorsing, is ook het uitstellen van de betaling op zichzelf een voordeel.

De voordelen van Dynamic Logistics op een rij:

  • Beschikking over een eigen warehouse en BTW-nummer waardoor Britse bedrijven rechtstreeks goederen in de EU kunnen importeren;
  • Jarenlange kennis en ervaring én gunstige ligging nabij de Duitse grens;
  • Wij zitten in een traject voor vergunningen om goederen te mogen opslaan in een douane-depot;
  • Algemeen: mogelijke schorsing van invoerrechten en BTW en uitstel van betaling.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Terug naar overzicht