Waarom logistiek uitbesteden? Hier heb je 10 redenen

19 Jan 2022

De logistiek is een hartstikke mooie en dynamische sector. Toch zijn er bedrijven en ondernemers die er zélf het liefst van wegblijven. En dat snappen we, want logistiek is een vak apart. Wij geven jou tien redenen om logistiek uit te besteden.

Logistiek uitbesteden of niet. Met die vraag worstelen veel ondernemers en bedrijven met een webshop en/of magazijn, of ze nu net zijn begonnen of groot en gerenommeerd zijn. Maar wat kunnen goede redenen zijn om de logistiek of fulfilment over te laten aan een externe partij?

1) Je kan je focussen op je corebusiness

Wanneer je twijfelt over het outsourcen van logistiek, dan kunnen we wel stellen dat je zelf niet actief bent in de logistiek. 😉 Je kernactiviteit ligt dus in een andere sector. Door je logistiek aan iemand anders over te laten, kun jij je focussen op je corebusiness, oftewel hetgeen waar jíj sterk in bent en waar jij in wilt groeien. Vooral in de e-commerce stappen veel bedrijven over van logistiek in eigen beheer naar uitbestede logistiek.

2) Het is voordeliger

Natuurlijk gaat dit niet altijd op, maar door je logistieke proces slim uit te besteden kan je vaak onder de streep geld besparen. Je hoeft zelf geen personeel in dienst te nemen voor de fulfilment, waardoor je omzet per werknemer dus hoger wordt, en je bent ook geen tijd of kosten meer kwijt aan logistiek vervoer of het opslaan en verwerken van je voorraad.

3) Beter zicht op de logistieke kosten

En dan komen we gelijk uit bij de derde reden. Want wanneer je zelf de logistiek regelt dan glippen er zomaar enkele kostenposten doorheen. En aan het eind van het jaar is het dan niet in één oogopslag duidelijk hoeveel je nu kwijt bent aan het hele logistieke proces. Bij uitbesteding betaal je één bedrag aan één partij, wel zo duidelijk.

4) Minder investeringen

Deze reden lijkt op de eerdere redenen, maar gaat puur om de investeringskant. De kans is namelijk groot dat je aan het begin van je ondernemersavontuur helemaal de middelen niet hebt om te investeren in logistiek. Liever spendeer je je startkapitaal aan op dat moment essentiële zaken als marketing of inkoop in plaats van dure opslagruimte, verpakkingsmachines, transportbanden of chauffeurs en koeriers.

5) Minder zorgen

Logistiek is voor veel bedrijven slechts één van vele bedrijfsprocessen. Door een proces uit te besteden hou je meer tijd en aandacht over voor al die andere belangrijke zaken, zoals verkoop, marketing, inkoop, personeel, et cetera.

6) Betere kwaliteit

Je mag aannemen dat een logistiek dienstverlener betere kwaliteit levert dan je zelf zou kunnen (of willen) doen. Omdat een logistiek bedrijf meerdere klanten bedient, hebben ze genoeg personeel (om een piek in jouw voorraad op te vangen), kunnen ze meerdere soorten en formaten van verpakkingen leveren en overleggen ze waarschijnlijk een betere cut-offtijd dan je zelf zou kunnen. En met hun deskundigheid en ervaring kunnen ze altijd met jouw problemen en wensen meedenken.

7) Minder risico

Doe je zelf de logistiek, dan ben je zelf hoofdverantwoordelijk voor het correct verwerken van orders, het verzenden van pakketjes en het inladen van retouren. Geef je de logistiek uit handen, dan liggen de operationele en financiële risico’s bij de logistiek dienstverlener.

8) Je kan zelf meer risico nemen

Door de logistiek uit handen te geven aan een professionele partij, heb je zelf wat meer speelruimte. Wil je in je webshop bijvoorbeeld experimenteren met een nieuw product maar weet je niet of het over de toonbank vliegt? Door de fulfilment uit te besteden (via bijvoorbeeld dropshipping) kun je net wat makkelijker spelen met je aanbod. Als je het zelf zou doen zou je bijvoorbeeld extra opslagruimte moeten huren om überhaupt genoeg ruimte te hebben voor je nieuwe product (waarvan het nog niet zeker is of het gaat aanslaan).

9) Je hebt de ruimte niet

Kleine bedrijven beginnen vaak met het zelf afhandelen van de logistiek, maar lopen al snel tegen hun grenzen aan. En wil je een professionele uitstraling behouden dan is het niet langer gewenst om alle pakketjes in de ontvangsthal of achter de trap te bewaren.

10) Makkelijk opschalen

Wanneer je zelf de fulfilment doet dan merk je snel genoeg de gevolgen van opschalen. Je moet opeens extra personeel aannemen, je moet je magazijnruimte uitbreiden (of zelfs uitkijken naar een grotere ruimte), je moet zelf bijspringen of je moet nee verkopen aan klanten. Door je fulfilment uit te besteden gaat opschalen een stuk makkelijker én efficiënter.

Overtuigd om logistiek uit te besteden?

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op en ervaar het zelf!

Terug naar overzicht